بزودی شرکت‌ها و آموزشگاه‌های بیشتری در سراسر جهان تصمیم می‌گیرند تا آموزش خود را بصورت آنلاین ارائه دهند. در واقع، بازار آموزش مجازی آنقدر سریع درحال رشد است که از ابتدای قرن گذشته رشد 900 درصدی را تجربه کرده است.

LMS WordPress Theme by designthemes | ThemeForest

تا همین اواخر ، شنیدن کلمه “آموزش” ما را به یاد کلاس‌های درسی می‌انداخت که یک استاد در مقابل دانشجویان درحال سخنرانی بود. و اگر ما در مورد “آموزش شرکت‌ها” صحبت می‌کردیم، یک کنفرانس بزرگ یا یک کارگاه آموزشی یک روزه را تصور می‌کردیم.

این‌ها روش‌های سنتی آموزش بودند. آموزش آنلاین و مجازی اکنون محبوبیت بیشتری پیدا کرده، مخصوصاً در مواقعی که ارتباط آنلاین آسان‌تر از ملاقات حضوری است و خطر پاندمی کرونا نیز همچنان در کمین است. در ادامه این مقاله ابتدا به تعریفی از ال ام اس می‌پردازم و سپس نقش‌های مختلف آن و هر چه که باید در مورد آن بدانید می‎پردازم. با من همراه باشید.

ال ام اس چیست؟

اولین سؤالی که باید پاسخ داد این است که سیستم مدیریت آموزش الکترونیکی (lms) چیست؟ به زبان ساده ال ام اس (lms) سیستمی برای مدیریت محتواست که در واقع برای مدیریت یادگیری کاربرد دارد.

ترکیب اختصاری LMS مخفف Learning Management System است که در زبان فارسی سامانه مدیریت یادگیری خوانده می‌شود. به صورت کلی ال ام اس ابزاری برای مدیریت دوره‌‌های آنلاین، ارائه و توزیع مواد آموزشی و روابط و مشارکت فراگیر و مدرس است. این سامانه کاربر خود را قادر می‌سازد تا جنبه‌های مختلف دوره‌ی آموزشی را مدیریت کند و ضمن ثبت نام فراگیران در دوره‌ها آموزش‌های لازم را از طریق ارائه محتوای گوناگون ارائه دهد.

چنین سامانه‌ای به مدرس و مسئول دوره آموزشی اجازه ارتباط با فراگیر را می‌دهد و ارائه تمرین‌ها به فراگیران و دریافت آن را ساده می‌سازد. به طور کلی می‌توان گفت ال ام اس پایه و اساس ایجاد بسترهای آموزش الکترونیکی و یادگیری الکترونیکی است.

یکی از مهمترین نقش‌های ال ام اس پشتیبانی از فراگیران و مدیریت یادگیری است. این سامانه بستری ساده را فراهم می‌آورد که از طریق آن می‌توان دوره‌های آنلاین را به شکل خودکار برگزار کرد. همچنین آموزش الکترونیکی برای کارکنان جدید سازمان، پیگیری پیشرفت آن‌ها و ارزیابی میزان رضایت از طریق این سامانه میسر می‌شود. امروزه این سیستم در بین کارشناسان و فعالین حوزه آموزش کاملا شناخته شده است.

نقش‌های مختلف در ال ام اس

نقش های مختلفی در ال ام اس وجود دارد که هر کدام در جایگاه خود از اهمیت بسیاری برخوردار است. این نقش ها شامل مدیر سیستم، مدرس و فراگیر می شوند که در کنار یکدیگر فرآیند آموزش مجازی از طریق سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی را فراهم می کنند. در ادامه به تعریف کامل هر کدام از این نقش ها پرداخته ایم.

نقش مدیر سیستم

در هر سامانه مدیریت یادگیری مدیر سیستم بالاترین سطح دسترسی را دارد و وظیفه او نظارت و مدیریت دوره‌های آموزشی است. چنین فردی نقشی همانند مدیر آموزش یا آموزشگاه دارد و تنها تفاوت آن در الکترونیکی برگزار شدن دوره‌هاست.

نقش مدرس

در سطح بعدی مدرس قرار می‌گیرد. مدرس دوره آنلاین همانند کلاس حضوری وظیفه مدیریت کلاس و محتوای آموزشی را برعهده دارد. مدرس در دوره آموزشی آنلاین برای فراگیران پروژه و تمرین تعیین می کند و از فراگیران آزمون می گیرد و کارنامه دوره را صادر می کند. البته تمامی این موارد از طریق سامانه مدیریت یادگیری به صورت آنلاین قابل انجام است و مدرس تنها باید محتوای آموزشی را آماده کند.

نقش فراگیر

دسترسی فراگیران در ال ام اس تفاوت زیادی با کلاس حضوری ندارد. در سامانه مدیریت یادگیری فراگیران می‌توانند محتوای الکترونیکی را مشاهده کنند و در مباحث تالار گفتگو و انجمن شرکت کنند. همچنین فراگیران در انجام تکالیف، تمرین ها و آزمون دهی مشارکت دارند.

قابلیت های سامانه ال ام اس چیست؟

سیستم مدیریت یادگیری یا همان سامانه ال ام اس (LMS) یک نرم افزار قوی برای مدیریت، مستند سازی، ردیابی، گزارش و تحویل دوره های آموزش الکترونیک و یا برنامه های آموزش آنلاین است که دارای قابلیت های همچون:

  • امکان ثبت نام و تعریف و دوره ها آموزشی
  • مشاهده محتواهای الکترونیکی در قالب ها pdf,mp4,Scorm
  • شرکت در تالار گفتگو و انجمن
  • انجام تمرین ها و پروژه ها
  • امکان برگزاری و شرکت در آزمون الکترونیکی
  • امکان طراحی مسیر آموزشی برای فراگیران
  • امکان ثبت نام فراگیران بصورت الکترونیکی
  • شرکت در کلاس های آموزشی آنلاین و همزمان
  • امکان گزارش گیری از فعالیت های صورت گرفته در ال ام اس
  • قابلیت های یکپارچه شدن با سیستم های مدیریت آموزش و منابع انسانی
    و ….

از LMS چه استفاده هایی می توان کرد؟

آموزش‌گیرندگان و اساتید از LMS برای حصیل و تدریس استفاده می کنند. دانشجویان و دانش آموزان با استفاده از LMS، واحد درسی خود را انتخاب کرده و در کلاس های آنلاین شرکت می کنند. آموزش گیرندگان با حضور در کلاس های آنلاین، مطالب درسی خود را به صورت آنلاین دریافت می نمایند و به تکمیل تمرین‌های درسی و شرکت در امتحان می‌پردازند. همچنین می‌توانند با استاد و دیگر دانشجویان ارتباط برقرار می‌کنند. انعطاف پذیری فوق العاده ای که در سیستم آموزش مجازی وجود دارد، علاقه مردم به شرکت در دوره ها و کلاس های آموزشی آنلاین را افزایش یافته است.

چه کسانی از سامانه آموزش مجازی (LMS) استفاده می کنند؟

تمامی مراکز آموزش که قصد دارند قدم در دنیای آموزش الکترونیکی بگذارند می بایست اقدام به تهیه سامانه مدیریت آموزش مجازی (LMS) کنند.

آموزشگاه ها، مدارس، دانشگاه ها، آموزش و پرورش، مراکز علمی و پژوهشی، سازمان ها، ارگان ها، شرکت های بزرگ و کوچک، بانک ها، صنایع، سایت های ارائه دهنده آموزش های الکترونیکی و از راه دور، برای برگزاری کلاس های آنلاین و مدیریت سیستم آموزشی خود، همگی از LMS استفاده می کنند.

جمع بندی

استفاده از آموزش الکترونیکی در کشوری که با افزایش بی رویه جمعیت روبرو بوده است و این جمعیت در نقاط مختلف شهری و روستایی پراکنده اند و ساختن کلاس درس برای آنها بسیار هزینه بر و زمان گیر است می تواند خیلی مفید باشد. از طرفی روش آموزش مجازی و سامانه‌های ارائه‌دهنده آن روز به روز در حال تغییر و به روز رسانی است، بنابراین قادر خواهید بود سامانه‌ای را انتخاب کنید که بیشتر با نیازهای شما هماهنگی دارد.

منبع: وستا