Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία να μείνετε έγκυος ακόμα και με συχνή, απροστάτευτη σεξουαλική επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ζευγάρια με υπογονιμότητα αποτυγχάνουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες υπογονιμότητας, όπως η ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα, το σεξουαλικό ιστορικό και η κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής ρίζα αυτού του προβλήματος. Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι η γενική υγεία ενός ατόμου επηρεάζει την αναπαραγωγική του υγεία. Επιπλέον, υπάρχει τρόπος να παραμείνετε υγιείς και να μειώσετε τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου υπογονιμότητας

● Ασκηθείτε για την ενίσχυση της γονιμότητας

Το να παραμένετε σωματικά δραστήριο σημαίνει ότι το σώμα σας είναι υγιές και μπορεί να καταπολεμήσει πολλά βακτήρια και να ρυθμίσει τις ορμόνες. Θα πρέπει να προσθέτετε προπόνηση με βάρη καθώς μεγαλώνετε και να αυξάνετε τη μυϊκή μάζα για να αποφύγετε την απώλεια της γονιμότητάς σας. Ωστόσο, θα βοηθούσε αν αποτρέψατε την υπερβολική άσκηση, καθώς επιβαρύνει περισσότερο το σώμα σας και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει.

● Διατηρήστε ένα μέσο σωματικό βάρος

Θα πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να διατηρείτε το βάρος σας σύμφωνα με το ΔΜΣ σας. Αποφύγετε να παίρνετε πολύ, ή το πολύ μικρό βάρος μπορεί επίσης να σας θέσει σε κίνδυνο για την υγεία και να μειώσει τη γονιμότητά σας.

● Μην επιδίδεστε ποτέ σε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή ΣΜΝ, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα σε ένα άτομο. Οι γιατροί συνιστούν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προστασία όταν επιδίδονται σε σεξουαλική επαφή.

● Μείνετε ενημερωμένοι.

Όταν επισκέπτεστε έναν γιατρό γονιμότητας, ζητήστε του να σας εξετάσει για τεστ γονιμότητας. Μπορείτε επίσης να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία των αναπαραγωγικών οργάνων σας. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες υπογονιμότητας. Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλύτερη ιδέα για την κατάστασή σας και θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπογονιμότητα πιο αποτελεσματικά.

● Δημιουργήστε οικογένεια την κατάλληλη στιγμή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη γονιμότητά τους καθώς γερνούν. Είναι απαραίτητο για ένα άτομο να δημιουργήσει την οικογένειά του νωρίς ή όταν βρίσκεται στην κορυφή του βιολογικού του κύκλου. Μετά τα 35, οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν τη γονιμότητά τους και αντιμετωπίζουν κανονικούς κύκλους εμμηνόρροιας καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.

● Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών μειώνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Επιπλέον, οι καπνιστές βιώνουν την εμμηνόπαυση δύο χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την υπογονιμότητα;

Οι γιατροί γονιμότητας αντιμετωπίζουν τη στειρότητα στους άνδρες με διάφορες μεθόδους, όπως φάρμακα, αντιβιοτικά, χειρουργικές επεμβάσεις και ορμονικές θεραπείες. Τα φάρμακα είναι χρήσιμα σε άτομα με προβλήματα στύσης και εκσπερμάτωσης. Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν λοιμώξεις στα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτήσει εάν ένα άτομο έχει απόφραξη στα αγγεία του.

Στις γυναίκες, οι γιατροί γονιμότητας συστήνουν φάρμακα γονιμότητας, ορμόνες και χειρουργική επέμβαση για να τις βοηθήσουν να κάνουν ωορρηξία ή να αποκαταστήσουν τα επίπεδα των ορμονών. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτεί εάν ένα άτομο έχει απόφραξη στις σάλπιγγες του.

συμπέρασμα

Οι γιατροί γονιμότητας καθορίζουν εάν ένα άτομο είναι υπογόνιμο εξετάζοντας το ιστορικό υγείας, το σεξουαλικό ιστορικό, τα φάρμακα και τις σεξουαλικές του συνήθειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό γονιμότητας στο KYISIS για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία υπογονιμότητας και να σχεδιάσετε την οικογένεια των ονείρων σας. Βοηθούν επίσης τα ζευγάρια υπογονιμότητας παρέχοντας διάφορες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ενδομητρική γονιμοποίηση.