Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση μελετών, το «έξυπνο φάρμακο» μοδαφινίλη βελτιώνει την απόδοση σε μακροχρόνιες και περίπλοκες δραστηριότητες για ορισμένα άτομα, ενώ επίσης ενισχύει τις ικανότητες λήψης αποφάσεων και προγραμματισμού.

 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δώσει στο φάρμακο μοδαφινίλη, που κυκλοφορεί επίσης υπό το Provigil, έγκριση για τη θεραπεία ατόμων με διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της ναρκοληψίας. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους χρήστες του φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που το παίρνουν για να το μελετήσουν για εξετάσεις, το κάνουν εκτός ετικέτας επειδή πιστεύουν ότι θα τους βοηθούσε να εστιάσουν. Αυτό είναι αλήθεια, παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυριζόμενο τρόπο δράσης του φαρμάκου.

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μοδαφινίλη βελτίωσε επίσης οριακά την ικανότητα των ανθρώπων για συγκέντρωση, μάθηση και μνήμη, ώστε να μπορείτε να αγοράστε γενόσημο modafinil. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φάρμακο δεν βοήθησε σταθερά την απόδοση των συμμετεχόντων σε εύκολες δοκιμές προσοχής. Ισχυρίστηκαν ότι είχε «ελάχιστη επιρροή στη δημιουργικότητα και την κινητική διεγερσιμότητα» και δεν ενίσχυε σημαντικά την εργασιακή μνήμη, τη νοητική ευελιξία ή την ικανότητα καταμερισμού της προσοχής των ανθρώπων.

 

34.jpg

 

 

Οφέλη

Για να αξιολογηθεί εάν η μοδαφινίλη ενίσχυσε τη γνωστική απόδοση σε εύκολες και δύσκολες εργασίες, μια συστηματική ανασκόπηση εξέτασε 24 έρευνες σε υγιή άτομα. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η μοδαφινίλη δεν ενισχύει τις βασικές γνωστικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της λεκτικής μνήμης εργασίας και της γνωστικής ευελιξίας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι βασικές βαθμολογίες των συμμετεχόντων σε αυτές τις ικανότητες ήταν υψηλές.

 

Οι επιπτώσεις της μοδαφινίλης στη μάθηση και τη μνήμη είναι ασυνεπείς. Ορισμένες έρευνες αναφέρουν πλεονεκτήματα ενώ άλλες αναφέρουν καμία αλλαγή. Αν και ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η μοδαφινίλη μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργικότητα, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι δεν το κάνει. Ο προγραμματισμός, η λήψη αποφάσεων και η ρευστή ευφυΐα είναι μερικά από τα συστατικά της εκτελεστικής λειτουργίας που μπορεί να ενισχύσει η μοδαφινίλη.

 

Με βάση πέντε κλινικές μελέτες στη συστηματική ανασκόπηση, η μοδαφινίλη αύξησε την απόδοση σε περίπλοκες εργασίες αντί για μικτά ευρήματα με βασικές δραστηριότητες. Αγοράστε provigil που βοηθά στην εκμάθηση εργασιών που απαιτούν επίσης εκτελεστική λειτουργία, προσοχή και βραχυπρόθεσμη μνήμη, καθώς και εργασίες που απαιτούν πολλαπλούς τομείς μνήμης και προσοχή.

 

35.jpg

 

Για ασθενείς με άνοια

Δεν έχει αποδειχθεί εάν η μοδαφινίλη βοηθά στη γνωστική λειτουργία του ασθενούς με Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με μια μελέτη, η μοδαφινίλη δεν έκανε τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ λιγότερο απαθείς.

 

Ασφάλεια

Αν και υπάρχουν μικρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πονοκέφαλος, ναυτία, αϋπνία, άγχος και ζάλη, η μοδαφινίλη θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, modafinil χωρίς συνταγή ελλάδα μπορεί επίσης να συνδέεται με ασυνήθιστες ψυχολογικές διαταραχές ή σπάνιες, θανατηφόρες δερματικές ασθένειες. Αν και εξακολουθεί να ταξινομείται ως ελεγχόμενη ουσία με πρόγραμμα IV λόγω περιοδικών αναφορών κατάχρησης, η μοδαφινίλη προτιμάται από άλλα φάρμακα που προάγουν την εγρήγορση λόγω του χαμηλότερου κινδύνου εθισμού της. Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της μοδαφινίλης είναι άγνωστη.

 

Η μοδαφινίλη παρεμβαίνει σε ένα ένζυμο που θα μπορούσε να αλλάξει τα επίπεδα στο αίμα διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιιικών φαρμάκων και οπιοειδών. Πριν πάρετε μοδαφινίλη, συζητήστε τυχόν πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με το γιατρό σας.

 

Τρόπος χρήσης

Όταν χορηγείται σύμφωνα με τις οδηγίες, το φαρμακευτικό φάρμακο μοδαφινίλη βοηθά τα άτομα με ναρκοληψία, διαταραχή ύπνου σε βάρδιες εργασίας και αποφρακτική άπνοια ύπνου να παραμείνουν ξύπνια. Provigil χωρίς συνταγή χορηγείται σε πρωινές δόσεις που κυμαίνονται από 100 έως 200 mg. Αν και προσφέρεται επίσης ως γενόσημο φάρμακο, η μοδαφινίλη διατίθεται στην αγορά με την εμπορική ονομασία Provigil.