Tegenwoordig staat de wolmarkt vol met vele soorten vezels met verschillende eigenschappen. Er zijn er zoveel dat u soms moet beslissen welke u kiest voor uw projecten.

Welke soorten wol bestaan er?
Als je gaat breien, is het normaal dat je je afvraagt welke soorten wol er zijn. De waarheid is dat er Groothandel Breiwol verschillende soorten wol of draden zijn om te weven. Ze kunnen ze classificeren op basis van hun oorsprong: dierlijk, plantaardig of synthetisch. De kwaliteit, de prijs en zelfs de mate van warmte of frisheid die het kledingstuk dat je breit zal bieden, hangt ervan af.
Schapenwol: soorten en kenmerken
Er zijn verschillende soorten schapenwol. Dit is wol van dierlijke oorsprong, een organische en natuurlijke vezel die voornamelijk wordt verkregen door het scheren van geiten of schapen. Wolvezels zijn echter ook van andere soorten, zoals kamelen, lama’s (alpaca) of zelfs konijnen. Het zijn dieren waarvan het haar wordt geëxtraheerd om garen te maken.

De meest voorkomende is wol van Merino schapen. Dit ras is autochtoon en komt oorspronkelijk uit uw land en Noord-Afrika, waar het wereldwijd op de markt werd gebracht en vermengd met andere soorten. Merinowol wordt gekenmerkt door zijn fijne kwaliteit en zijn ongelooflijke zachtheid. Het wordt veel gebruikt in koude klimaten, omdat het niet alleen hypoallergeen is, maar ook de lichaamswarmte vasthoudt.

Andere soorten dierlijke wol

Andere soorten wol komen van verschillende dieren. Dit zijn enkele:

• Alpaca: wordt beschouwd als een van de meest luxueuze en fijnste vezels ter wereld, maar is tegelijkertijd een van de meest resistente. Om die reden is alpacawol vooral geschikt voor het breien van kledingstukken die veel gebruikt worden en die je warm houden bij extreme kou

• Mohair: Debardeur breien Mohair is een wolsoort van de angorageit, oorspronkelijk afkomstig uit Tibet maar zeer algemeen in Europa. Het haar is fijn, zijdeachtig en gekruld en geeft de stof een beetje haar dat je stof beschermt, elegantie geeft en veredelt.

• Van kameel: het komt van de tweebultige kamelen die in China en Mongolië worden gefokt. Sokkenwol Het breipatroon van Debardeur heeft een zeer gewaardeerde en dure haar om te verkrijgen, daarom wordt het vaak gemengd met schapenwol om de kosten te drukken.

• Kasjmier: een van de zeldzaamste en minst voorkomende geitenwolsoorten ter wereld en op zijn beurt een van de meest gewaardeerde. Het voelt zacht aan, is zijdeachtig, licht en een goede thermische isolator.

Wolsoorten om met twee naalden te breien of te haken

Als je je afvraagt wat de beste wolsoort is om met twee naalden te breien of te haken, zal breiwol je vertellen dat er geen wonderbaarlijk antwoord is. Het hangt sterk af van het soort kledingstuk dat je wilt breien en het effect dat je wilt bereiken.

Hoewel katoen inderdaad is gekozen als de koning van de haaknaalden, zijn er steeds meer ontwerpen met wol voor de haaknaald. Omgekeerd kiezen steeds meer sokkenbreisters katoen voor hun zomerkleding. Daarom hangt het af van wat je wilt breien. Voor de winter is schapenwol aan te raden en voor de zomer kiest een wolboetiek voor katoen, linnen of bamboe.