سامانه آموزش مجازی یک محیط بصری و پشتیبانی برای آموزش و یادگیری در آموزش عالی است که از سیستم های تحت وب و به روش آموزش و یادگیری آنلاین به فعالیت می پردازد. در این مقاله ابتدا به روش های راه انداری آموزش مجازی می پردازیم و در ادامه قابليت های یک سامانه LMS خوب را باهم مرور می کنیم. با من همراه باشید.

راه اندازی آموزش مجازی

راه اندازی آموزش مجازی همواره دارای اهمیت بوده است. دانشگاه بعنوان اصلی ترین مراکز برای توسعه دانش و دانش پروری محسوب می شوند.  دانشگاه مهمترین قطب درآموزش شناخته می شود.

آموزش مجازی می تواند به عنوان یک راه حل جذاب برای همگام شدن در مسیر تغییرات تکنولوژی در دنیای آموزش به حساب می آید.در ادامه می خواهیم به بررسی اهمیت راه اندازی سامانه آموزش مجازی و مراحل آن بپردازیم.

راه‌اندازی هر شیوه ای از آموزش نیازمند فراهم‌کردن یک‌سری مقدمات است. راه‌اندازی آموزش مجازی برای آموزشگاه هم از این قاعده مستثنی نبوده و برای استفاده از آن به بهترین حالت ممکن که بدون لگ و قطعی است؛ باید یک‌سری مقدمات فراهم شود. این مقدمات شامل فراهم کردن سرور مناسب، انتخاب پلتفرم مناسب، انتخاب LMS کاربردی، راه‌اندازی اینترنت پرسرعت و در نهایت اساتید آموزش دیده است.

برای مدیریت کلاس‌های مجازی نیاز به یک سیستم LMS است. در صورتی که این سیستم وجود نداشته باشد؛ باید تمام امور مربوط به یک کلاس به صورت دستی و روی کاغذ انجام شود و در صورتی که این سیستم با سیستم آموزش مجازی به صورت یکپارچه نباشد؛ دردسرهایی خاص را به وجود می‌آورد.

LMSهای زیادی در ایران وجود دارند که برخی با آموزش مجازی یکپارچه شده و بعضی دیگر هیچ‌گونه یکپارچگی ندارند. اما برای درک بهتر سیستم‌هایی که به صورت یکپارچه طراحی و استفاده نمی‌شوند؛ بهتر است با هم مثال زیر را بررسی کنیم.

فرض کنیم فراگیر بدون پرداخت شهریه بتواند وارد یک کلاس شود و از آموزش‌های آن استفاده کند و حتی با پیگیری های مدیریت و منشی و… هم شهریه ای پرداخت نشده و آن شخص هردفعه از آموزش‌های یک آموزشگاه استفاده کند.

اما اگر این یکپارچگی وجود داشته باشد، قبل از ورود به کلاس به شخص پیام داده می‌شود که باید حتماً شهریه خود را پرداخت کند و بعد وارد کلاس شود. شخص شهریه خود را از طریق درگاه پرداخت آنلاین پرداخت می‌کند و به طور اتوماتیک وارد کلاس می‌شود.

این مورد فقط یک نمونه از دردسرهایی است که عدم یکپارچگی می‌تواند به وجود آورد. مواردی نظیر ثبت نمرات، آزمون آنلاین، حضور و غیاب و تاخیر، اطلاع رسانی‌های هوشمند و… هم هستند که کمبود هریک از آن‌ها می‌تواند مدیر یک آموزشگاه، مدرسه یا موسسه را از آموزش آنلاین ناامید کند.

چگونگی تدریس مجازی و مدیریت کلاس آنلاین

مدیر یک آموزشگاه باید شرایط تدریس مدرسین خود در فضای مجازی را فراهم کند. از مهم‌ترین این شرایط، بعد از اینترنت خوب، میکروفون، وب‌کم و… توانایی تدریس در فضای آنلاین است.

این توانایی به خودی خود به وجود نمی‌آید و نیازمند آموزش و تجربه است. چرا که شرایط تدریس در فضای آنلاین، برعکس فضای آفلاین فاقد زبان بدن و… است. مدرس در این فضا باید بداند که:

چه موقع و چطور از امکانات استفاده کند.

چه موقع و چطور درجه صدای خود را افزایش و کاهش دهد.

چه موقع و چطور فراگیران را گروه‌بندی کند.

چه موقع و چطور آن‌ها را مشغول بازی کند و خستگی کلاس را به در کند.

و…

مدت‌هاست که در ایران آموزش مجازی رواج دارد. اما مدت زمان کمی است که به صورت گسترده در حال برگزاری است. پس شاید کتاب یا جزوه خاصی در این زمینه موجود نباشد. اما افرادی هستند که تجربه خاصی در این زمینه کسب کرده اند و می‌توانند با دریافت هزینه ای اندک این کار را برای شما و مدرسین شما انجام دهند.

قابليت های یک سامانه LMS خوب

از جمله قابلیت ها و امکاناتی که در یک سامانه LMS خوب برای راه اندازی آموزش مجازی وجود دارد می توان به موارد ذیل اشاره کرد.

ثبت نام از فراگیران

تعریف دوره ای آموزشی متعدد

تعریف دپارتمان های متعدد و متسقل

مشاهده انواع محتواهای الکترونیکی (pdf, Scorm, Flash, mp4)

تعریف و انجام تمرین و پروژه

انجمن

تالار گفتگو

طراحی مسیر ارائه آموزشی

امکان تعریف انواع آموزش

گزارش گیری

و …

جمع بندی

آنچه در این مطلب گفته شد، توصیه‌ها و نکاتی بود که برای راه اندازی آموزش مجازی یا کلاس مجازی خود باید موردتوجه قرار دهید. برای برگزاری دوره آموزش مجازی که جذاب و مفید باشد، باید مخاطب خود را بشناسید، برای او محتوای درخور تولید کنید، در ارائه مطالب برنامه‌ریزی داشته باشید و محتوا را به گونه‌ای جذاب ارائه دهید که فراگیر را درگیر کند.

منبع: وستا